perjantai 12. kesäkuuta 2009

Matkatoimistopuutarhakauppias


”Lama vuosikymmenessä pitää lääkärin lähellä”. Tätä tokaisua voisi perustella sillä, että kun on kipeä, niin suuntana on lähin arvauskeskus, eikä Mehiläisen pistos jossain periferiassa. Oikeastaan aika lailla sama, kuinka pahasti trendit laskevat, niin ihmiset masentuvat ja hammasta kolottaa. Myös viina myy ja keskiolutkuppilat palkkaavat kiireapulaisia, tiistai-illalle. On lamasta apua myös aloille, joita ei heti tulisi mieltäneeksi voittajiksi: Puutarhakauppa- ja matkatoimistobisnes kukoistavat. Tässä kolmeosainen ”Menestyjän merkit” kirjoitussarja.

Osa 1:
”Kauppa se on joka kannattaa”, tokaisi puutarhakauppias Viljami Kasvi kun thaimaanlennot varasi.

– Kyllä puutarhakauppa on yksi niistä, jotka jopa hyötyvät tästä ajasta. Ihmisillä on aikaa puuhastella puutarhassa ja näin syntyy ostotarpeita, Suomen puutarhakauppiaat ry:n puheenjohtaja ja kauppias Sami Pihkoluoma kertoo. Puutarhaliittokaan ei odota taantuman näkyvän notkahduksena puutarhakaupassa. Maaliskuussa julkaistun tiedotteen mukaan niin ei käynyt 1990-luvun laman aikanakaan.” – Markkinointi & Mainontalehden artikkeli 10.6.

Eli, viherpeukalo on aina viherpeukalo, vaikka pelargonioissa paistaisi. Kun ei ole enää varaa pelata golfia, niin silloin juodaan halpaa valkoviiniä ja kaivellaan viime laman aikaan ostetulla pistolapiolla uutta pengerrystä. Mikäs siinä on kaivellessa, toimeentulotuki juoksee ja perennat kukkivat.

Osa 2:
”Ruusuissa on sitten katteet kohdillaan”, sopersi puutarhakauppias Viljami Kasvi vieressä istuvalleen thaimaanlennollaan.

"Lomamatkat käyvät matkanjärjestäjien mukaan nyt hyvin kaupaksi. Sateiset säät ovat tehneet tänäkin vuonna tehtävänsä, ja suomalaiset kaipaavat aurinkoisille rannoille. "Suomalaiset eivät tingi lomamatkoistaan. Suuri osa on varannut matkan hyvissä ajoin, ja Suomen sää vaikuttaa viime hetken matkojen kysyntään", kertoo Finnmatkojen viestintäpäällikkö Anu-Eveliina Mattila." – HS.fi 11.6.

Eli, jos nyt kuitenkin on jäänyt jotain sukan varteen, niin lomille lähdetään, vaikka Playa de Americas olisikin jo täynnä. Kun sitä lomaa on odotettu sieltä joulupäivästä asti, niin matkakohteeseen lennetään, vaikka sitten Visan rahoilla. Hienoa periksi antamattomuutta, sanon minä.

Osa 3: Tulevaisuuden unelma-ammatti ja bisnes

Koska lamat toistavat toisiaan, voidaan helposti soveltaa seuraavaan, 2020-luvun vaihteen lamaan ala ja ammatti, jolla riittää aina töitä ja miljoonat odottavat (ellet jo ole YK:ssa tai Suomen Puolustusvoimissa töissä). Siinä yhdistyy puutarhakauppa ja matkatoimistobisnes.

”Matkatoimistopuutarhakauppias”

Tässä on nyt tuhannen taalan paikka ammattikorkeakoulu Metropolialle, jonka ”Tuhatpäinen henkilöstö ei voi hyvin, ja ammattikorkeakoulussa ilmenee vakavaa kriisiytymisen uhkaa.” – HS.fi 10.6. Nyt on tilaisuus mennä ohi HAAGA-HELIASTA kertaheitolla, joka nyt sentään tekee erittäin hyvää jälkeä tällä hetkellä (jos et usko, paina tästä, kiitos Ilkka Niskaselle). Metronomoriaropiapoli voi perustaa amk-linjan, jossa tehdään tulevaisuuden matkatoimistopuutarhakauppiaita. Fiskars, Plantagen ja Aurinkomatkat vaan mukaan linjasuunnitteluun, opettajiahan ei siellä kuunnella kuitenkaan.

Ei kestä Metrolonomomoriarodipiapoli, ihan saatte idean varastaa ilmaiseksi. Talo tarjoaa.

Kirjoittaja opiskelee HAAGA-HELIA Ammattikorkeakoulussa ja on ylpeä siitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti